lørdag 14. desember 2013

Lussekatter

I dag har vi bakt Lussekatter til den store gullmedalje. Vi har spist og kost oss men passet på å fryse ned maaange til årets førjuleselskap som jeg tenkte jeg skulle gjøre en smule lettvint i år. I helga skal jeg og eldstedatteren bake et par-tre sorter, så da blir det vel noe for en hver smak tenker jeg, for jeg har jo allerede krumkakene i boks og Lussekattene i fryseren. Da mangler det bare å koke litt gløgg og kaffe, så er vi der. Må selvfølgelig ha litt pålegg som hører julen til, det er nydelig på Lussekatter det. Multekrem er jo en høydare da, så den må vi selvfølgelig ha med i beregninga.

Det ble ingen spilling på oss i går. "IVAR" herjet vilt i hele Trøndelag, så veiene både inn og ut av Trondheim sentrum, var stengt. Lønningspilsen til politiet i Trondheim ble altså avlyst og vi i "Lovens Lange og Rømlingan" kom oss ikke inn til byen. Dessuten var jo den ene trommisen i bandet på vakt for å holde orden på folk og fe. Nei, "IVAR" fikk gjort sitt han ja, for både butikkvinduer og mer til, ble knust og ødelagt her i går.

Jeg dro til butikken da orkanen hadde stilnet, men da måtte vi vente til brannvesenet hadde rydda veien ut fra boligområdet her, for trær. Det var mange og det så ikke ut. I hvert fall fikk jeg handla inn til året Lussekattebaking og under her, kommer oppskriften og et bilde av gullkakene, som for øvrig ikke inneholder safran.

God heg folkens!
 
  
 15 dl hvetemel
1.5 dl sukker (kan godt reduseres)
bittelitt salt
2 pk tørrgjær
3 ts kardemomme
rosiner til pynt (kan sløyfes)
150 gr margarin (smeltes)
5 dl H-melk
Ett sammenvispet egg til pensling :)
 
Bland først alt det tørre. Smelt smør og varm så melken sammen med dette til det er fingervarmt. Vips, så har du en deilig deig etter at du har jobbet den godt sammen. Kna med fordel i ca 5 min. Heves i en havl time, helst under plast. Del opp i emner og form som Lussekatter. Etterheves i ca 1 time under et klede. Smør med sammenvispet egg før steking. Anbefaler stekepapir, så slipper man mye vasking av stekeplater!
  
200 *C
Midterste rille
12 minutter
 
 
Lykke til :)
 
 
 
 
Anne


5 kommentarer:

 1. Så fina lussekatter, jag har också bakat såna. Nu närmar sig julen med stormsteg, vad mysigt. Vi har lite snö kvar men ingen Ivar just nu. Ha en gin helg. Kram Mimmi

  SvarSlett
 2. Herlig med Lussekatter...og så koselig å gjøre dette med barna.:-) Vi har hatt besøk av stormene vi også, men tror dere fikk det verst denne gangen...håper det er over nå :-) Ha en herlig helg!

  SvarSlett
 3. Det så ut som noen deilige lussekatter :)

  Apropos Ivar, joda vi fikk virkelig merket hans herjinger også her i N-Trøndelag. Åtte-ni trær hadde falt over veien vår i løpet av kvelden, men heldigvis har jeg en far som fikk fjernet disse med traktoren, slik at vi kom oss på jobb dagen etter. Så nå satser vi på et stormfritt nytt år :)

  God helg til deg:)

  Unn Tone

  SvarSlett
 4. Uff jeg synes det blåste masse her
  sist men dere har jammen
  fått kjenne på natur kreftene...'
  ønsker deg en rolig og fin Lørdag
  søte Anne
  klem Eli:)

  SvarSlett
 5. Ivar var sannelig en tur her på bygda også. Mamma var på sirkus og shoppa juleklær med to småsøstre. Heldigvis fant de en vei hjem likevel. Her i motsetning til i byen forsvant strømmen. Her var den borte mellom 16.30 og 23.00 på torsdag. Mens hos mamma kom vel strømmen tilbake i 17-18tida på lørdag så da ble det litt ekstra styr. Hadde blant annet lade og dusje besøk her på fredag. Selv om det bare er 5km unna var jeg heldigere med strømmen. Og heldigvis gikk ingenting i stykker hos oss, selv om jeg kjenner flere som var mildt sagt uheldige.

  Har fått lest meg opp på blogginnlegg nå i kveld. Av en eller annen grunn har dagene sust forbi og jeg har ikke fått prioritert bloggene siste uka eller to. Var mye koslig å lese om hos deg, selv om jeg ikke har kommentert på alle :)
  Håper bare snøen kommer nå, så man faktisk kan få litt julestemning. Hos meg må det nemlig være snø for at jeg skal få et fnugg stemning.

  Go kveld til deg :D
  Klem

  SvarSlett